gototopgototop
 

Mreža RC i CSU Srbije

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

Prvi park nauke u Šapcu

El. pošta Štampa PDF
U šabačkom Centru za stručno usavršavanje, 26. marta, otvoren je Park nauke, prvi takve vrste u Srbiji. Ovaj projekat ostvaren je u saradnji sa Institutom za fiziku, Centrom za stručno usavršavanje, Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju Društvom fizičara Srbije i Centrom za promociju nauke, a njegovi autori su profesor doktor Mirjana Božić Popović sa beogradskog Instituta za fiziku i šabački magistri Tatjana Marković Topalović, profesor u srednjoj medicinskoj školi i Goran Stojićević, direktor CSU.
Pogledajte video prezentaciju Parka nauke na sajtu CSU ŠABAC
Park nauke u Šapcu je zapravo proširena školska laboratorija na otvorenom u kojoj instalacije predstavljaju 3 D udžbenik. U ovako koncipiranoj laboratoriji, učenici uče nastavne jedinice iz fizike, geografije, hemije, biologije, matematike, istorije filozofije nauke na način koji je podsticajan i aktivan. Sve instalacije su direktno okrenute planovima i programima predmeta osnovne i srednje škole i bave se prirodnim pojavama ili zakonima koje često nije moguće staviti u „skučen“ učionički prostor već je neophodno da budu posmatrane napolju. Autori su tu pre svega mislili na optičke, zvučne i geografske, pojave a zatim mehaničke pojave i one vezane za dinamiku fluida. Ideja je da nastavnici organizovano dolaze sa svojim odeljenjima i drže nastavu u ovom Parku, da podstiču učenike da razmišljaju, istražuju i da sami budu dobri komunikatori nauke. Osim ove činjenice Park zadovoljava osnovnu delatnost CSU, da organizuje seminare i predavanja koja se bave instalacijama u Parku i pripremaju veliki broj zaposlenih u obrazovanju da se edukuju i da zajedno sa đacima mogu da koriste prednosti ovog dragocenog naučnog prostora. Park je naravno ukras grada i namenjen je i roditeljima i svima onima koja su poželeli da se podsete gradiva koje su naučili u školi ili da nauče nešto novo. Ispred svake instalacije je urađena naučna tabla na dva jezika sa iscrpnim objašnjenjem.
Sada se u Parku nalazi 12 instalacija – od edukativne fontane, preko paraboličnih zvučnih ogledala (pomoću kojih se može čuti šaputanje na udaljenosti od 20 metara), Njutnovog klatna, modela DNK, kristalne rešetke, solarnog panela, sata u kome posetioci preuzimaju ulogu kazaljke, meteorološke stanice, naučnog tobogana, modela griničkog meridijana, modela kuhinjske soli – a uz njih i 12 naučnih tabli za objašnjenja.
Sve „ulice“ u ovom lepo dizajniranom Parku imaju svoja imena i dugačke su od 2 do 30 metara. Glavni Bulevar u kojem se nalaze analematski časovnik i model griničkog meridijana je Milankovićev bulevar, a iz njih se granaju ulice Čarlsa Darvina, Mendeljejeva, ulica šaputanja i čak jedan Cvijićev sokak. Interesantna činjenica je da se Park nauke, odnosno zgrada CSU nalazi u ulici koja zaista nosi ime fizičara NikoleTesle.
 
Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Kanjiža Centar za stručno usavršavanje Kikinda Centar za stručno usavršavanje Šabac Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo Centar za stručno usavršavanje Kragujevac Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Užice Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Čačak Centar za stručno usavršavanje Kruševac Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš Centar za stručno usavršavanje Leskovac Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Novi Pazar Regionalni centar za stručno usavršavanje Knjaževac