Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

У периоду 27-28. април 2021. године, у организацији Мреже РЦ и ЦСУ Србије, успешно је одржана, пета по реду, конференција, која је ове године носила назив „Актуелности у образовном систему Републике Србије 3“.

Конференција је, већ традиционално, одржана у хотелу „Цептер“, у Врњачкој Бањи.

Као и до сада, овај стручни скуп је био акредитован код Завода за унапређивање образовања и васпитања, а присуствовали су директори образовно-васпитних и васпитно-образовних установа из целе Србије.

Првог дана конференције, након церемонијалног дела и свечаног отварања стручног скупа путем видео линка, од стране господина Бранка Ружића, министра просвете, науке и технолошког развоја и уводног обраћања господина Бранка Филиповића, председника Управног одбора Мреже РЦ и ЦСУ Србије, присутни су имали прилике да се, из прве руке, упознају са најновијим информацијама из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Мрежа РЦ и ЦСУ Србије се и ове године потрудила да обезбеди што компетентније предаваче, тако да су из Министарства излагања имали мр Тијана Глушица, која је са присутнима поделила званичне податке о о ефектима наставе на даљину за време пандемије, затим, Љиљана Марлот и Љиљана Симовић, које су из угла својих делатности је представиле кључне активности и иницијативе у области предшколског, односно основног образовања и васпитања у Републици Србији.

Поред њих, испред Министарства се присутнима обратила Марија Крнета, руководилац Групе за опште средње и уметничко васпитање и образовање, која је имала излагање на тему кључних активности и иницијатива у области средњег образовања и васпитања, као и стратешких праваца развоја (из Стратегије 2030), пријемног испита и уписа у средњу школу.

Као и претходних година, међу предавачима су били и представници Завода за унапређивање образовања и васпитања, па се присутнима обратио гопсподин Иван Савић, руководилац Центра за професионални развој запослених у образовању, при ЗУОВ-у, који је говорио о Националном образовном порталу, као и госпођа Оливера Тодоровић, помоћник директора ЗУОВ-а, која је представила резултате конкурса „Магија је у рукама наставника“.

Након њих, првог дана су излагања имали и представници Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, па се присутнима обратио директор Завода, др Бранислав Ранђеловић, темом „Одговор образовног система РС на Ковид 19 кризу и даље импликације“, а, након њега су излагања имале Елизабета Каралић, на тему самовредновања установа у Србији и др Гордана Чапрић, на тему формативног оцењивања у условима наставе на даљину.

Другог дана конференције, уводно предавање су имали представници Центра за промоцију науке, Јелена Јоксимовић, др Бојан Кениг и др Тања Аднађевић, који су говорили о научној комуникацији у образовању, у раду са децом, као и научној комуникацији у заједници и и другим активностима Центра за промоцију науке.

Након тога, директори школа, Звездан Анђелковић, директор средње школе из Грделице, Драган Павловић, директор ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“, из Крагујевца и Драган Туцаковић, директор Техничке школе из Ужица, су на, у овом тренутку, врло актуелну тему лиценце за директоре, представили, са искуствене стране, своју праксу и изнели своје утиске, када је ова битна тема у питању.

Поред њих, другог дана конференције су излагања имали и Хајрија Кубуровић, из Семинара Србије, на тему Јавних набавки, Стеван Станојевић, психолог и педагог, на тему улоге руководиоца у превазилажењу стреса на раду у колективу, као и Дејан Цакић, директор ОШ „Милутин Смиљковић“, из Лесковца, на тему интеркултуралности – ставови, знања и интересовања ученика, чиме је конференција и завршена.

На крају, напомињемо да је конференција организована у складу са препорукама Кризног штаба о спречавању ширења епидемије и да се строго водило рачуна о епидемијским мерама.

Такође, користимо прилику да се захвалимо свим учесницима конференције на поверењу, у нади да ћемо, у бољим условима, дочекати наредну конференцију, која већ има завидну традицију.

Мрежа РЦ и ЦСУ Србије